ÇAKRALAR VE BAĞLI BULUNDUĞU HORMAL BEZLER


Bedendeki 7 çakraya denk gelen 7 endokrin bezinden üreyen GÖKSEL etkinin bedende ki işlevleri tetikleyen yaşama kadere etki eden CENNET NEHİRLERİN yerleri  .

1.Endokrin Bez: (Kök çakra); Böbrek üstü bezleri (Adrenal bez)-Mars
2.Endokrin Bez: (Sakral-Yaratıcı çakra); Cinsel salgı bezleri (testis ve yumurtalıklar)-Merkür
3.Endokrin bez: (Göbek çakrası-Solar plexüs); Pankreas bezi-Jupiter
4.Endokrin bez: (Kalp çakrası); Timüs bezi-Venüs
5.Endokrin bez: (Boğaz çakrası); Tiroit bezi-Satürn
6.Endokrin bez: (Alın çakrası); Hipofiz bezi-Güneş
7.Endokrin bez: (Taç çarka); Epifiz bezi-Ay

Kök Çakra: Kök çakranın rengi kırmızıdır. Elementi topraktır. Temel noktadır. Yaşama isteği, güven duygusu, duyarlılık, hayatta kalma, istikrar ve temel ihtiyaçları temsil eder.

Sakral Çakra: Sakral çakra gökkuşağının turuncu rengine sahiptir. Elementi sudur. Fiziksel olarak üreme, zihinsel olarak yaratıcılık ve temel duygusal ihtiyaçlar ile bağlantılıdır.

Solar Prexus Çakrası: Güneşe benzetildiği için bu ismi almıştır. Güneş sinir ağı olarak da ifade edilir. Rengi sarı, elementi ateştir. Sindirim sistemi, özgüven, özsaygı ve ruhsal olarak gelişimi destekler.

Kalp Çakrası: Vücutta bulunan diğer alt ve üst çakralar arasında bağlantı sağlayan çakra olması en önemli özelliğidir. Kalp çakrasının rengi yeşil ve elementi havadır. Sevgi, şefkat, bağışlama ve bağlanmayı temsil eder. Fiziki olarak dolaşım ile ilgilidir.

Boğaz Çakrası: Boğaz çakrasının rengi gök mavidir. Beşinci çakra olan boğaz çakrası temel olarak iletişim merkezini temsil eder. Sözlü iletişim, kendinizi ifade edebilme, dinleme ve anlama yetenekleriyle ilgilidir.

Üçüncü Göz Çakrası: Rengi çivit mavidir. Hayal gücü, sezgi ve farklı açılardan bakabilme konularını yönetir.

Taç Çakra: Tepe çakrası olarak da adlandırılan taç çakra yedinci ve en üstteki ana çakradır. Rengi mordur. Saf bilinç, aydınlanma ve edebi benliğin farkındalığını temsil eder. Evrene, kendinize, yaşama ve başkalarına bağlılığınız ve bakışınız ile ilgilidir.

İç salgı bezleri endokrin sistemi oluştururlar. Önemli iç salgı bezleri bezlerine örnek olarak:

Hipotalamus
Supraoptik paraventriküler çekirdekte oluşanlar: Antidiüretik hormon ve oksitosin. ADH ve oksitosin, hipotalamusun supraoptik paraventriküler çekirdeğinde oluştuktan sonra nörofizin denilen taşıyıcı proteinlere bağlanırlar, aksonlar boyunca hipofiz arka lobuna taşınırlar ve gerektiğinde salıverilmek üzere burada depolanırlar.
Adenohipofiz hormonlarının sekresyonunu düzenleyen hormon veya faktörler: Kortikotropin salgılatıcı hormon, TSH salgılatıcı hormon, gonadotropin salgılatıcı hormon, büyüme hormonu salgılatıcı hormon, somatostatin, prolaktin inhibe edici hormon.


Hipofiz
Ön lop hormonları: Follikül stimüle edici hormon, Lüteinize edici hormon, Prolaktin, Adrenokortikotrop hormon (ACTH), Tiroit stimüle edici hormon (TSH), Büyüme hormonu.
Orta lop hormonu: Melanosit stimüle edici hormon (MSH).
Arka lop hormonları: Antidiüretik hormon ve Oksitosin.
Epifiz (pineal bez): Melatonin.
Timus: Timik hormonlar.
Tiroit: Tiroksin (T4), triiyodotironin (T3), Kalsitonin.
Paratiroid: Parathormon (PTH, PH). Paratiroit hormonu ve kalsitonin, hormon olarak da kabul edilen 1,25-dihidroksikolekalsiferol (Aktif vitamin D3) ile birlikte kalsiyum ve fosfor metabolizmasını etkileyen hormonlar olarak bilinirler.
Pankreas: İnsülin, glukagon.
Böbrek üstü bezi (sürrenal)
Korteks hormonları: Kortizon, Kortizol, Kortikosteron, aldosteron), androstenedion, Dehidroepiandrosteron (DHEA).
Medülla hormonları: Katekolaminler (Adrenalin, Noradrenalin).
Cinsiyet bezleri
Testis: Androjenler (Testosteron, Dehidroepiandrosteron (DHEA), Androstenedion).
Yumurtalıklar: Östrojenler (Östron dışında), Gestajenler (Progestron).
 

Yazıyı Beğen :     0
Paylaş :