YAPAY ZEKA VE TANRI
YAPAY ZEKA VE TANRI
SERKANT DERVİŞOĞLU
Midjourney
Malum bu aralar yapay zeka aldı başını götürüyor. Midjourney görsel olarak inanılmaz işler çıkarıyor. Denemediyseniz şiddetle tavsiye ederim hatta bu yazının görselini Midjourneye verdiğim anahtar kelimelerle hazırlatacağım. Bende merak ediyorum aslında ne çıkacak diye sizde kullanmak isterseniz Discord uygulaması üzerinden Midjourneye kanalına girip kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu yapay zekanın ürettikleri karşında hayretler içerisinde kalacağınızı tahmin ediyorum. Şimdi yeni özellikleriyle daha gerçekçi detaylar sunmaya başladı. Bu ara fotoğrafta da yüklemeye başladınız onun üzerinden aynı mantıkla vediğiniz görseli de verdiğiniz anahtar kelimelerle muhteşem işliyor. Açıkçası çıkan işler için diyecek bir şey bulamıyorum.
Şimdi aklınıza şöyle gelmesin sadece anahtar kelime gibi değil, siz isterseniz kompozisyon şeklinde de yazabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Yunan tanrıları ve filozoflarını jüpiterde tatil yaparken sevimli ve retrofütüristik çiz dediğim de onu kurgulayıp size çıkarıyor.
Not: sınırsız değil tabi aylık ücretsiz kullanımda 20 ile 30 arası pek emin değilim kullanım hakkı veriyor. Paralı versiyonu aylık 10$ ve 200 adetle sınırlı şunu söyleyeyim müthiş hızlı yapıyor bu işi.
Copy.Ai
Bu yapay zeka ise sizin için bir blog yazacak şekilde size sürekli alternatif sunabilme kabiliyetine vakıf bir yapay zeka. Başlık ve anahtar kelime belirleyip ne tarz bir içerik hazırlamak istediğinizde size bir ön taslak çıkardıktan sonra içinde editleyip, beğenmediğiniz yerlerde tekrar üretebildiğiniz bir yapı. İşin sonunda nerden baksanız size 3 sayfalık bir makale bile yazabiliyor. Eminim yazdırtsam ve okusanız hayatta anlamazsınız. İngilizcede tabi ki çok daha başarılı.
Not: 7 gün ücretsiz sonrasında sizden aylık bir para istiyor.
Podcastle.ai
Şimdiki Podcastle ise bir metni sizin için okuyor. Metni kopyaladıktan sonra paragraf ve başlıklar şeklide yerleştiriyorsunuz ve her birine bir okuyucu seçtikten sonra metni okuyor. Bununda özelikle İngilizce versiyonu harika çalışıyor. Maalesef Türkçe versiyon pek iyi değil ama İngilizce çalışanlar için harika bir okuma yaptırabilirsiniz.
İnvideo.io
İnvideo ise size yazdırdığınız ve görsel olarak hazırladığınız yapay zeka içeriklerini yine video olarak bir yapay zeka çalıştıran bir video işleme platformu. İncelediğim kadarıyla video kısmını yapay zeka Midjourney gibi çözerse eğer çok fena işler çıkar söyleyeyim size.
Not. Bunu da tabi ki daha iyi faydalanabilmek için zengin görsel ve video kaynak kullansın istiyorsanız ücretli versiyona geçmek gerekiyor.
Şimdi başlığı neden böyle attım işine gelirsek putlarımızın sayısı o kadar fazla ki somut ve özellikle soyut olanı göz önüne alınca insan hakikaten ürküyor, birde şimdi yapayı da çıktı vay halimize demek istiyorum. Verdiğim siteler birkaçı Chatgpt yi atlamadım tabi ki onu da mutlaka deneyin derim 2021’e kadar olan verilerle çalışıyor ve soru cevap şeklinde harika ilerliyor. Hatta bazı profösörler öğrencilere sordukları soruyu Chatgpt’ye sormuşlar. Öğrencilerden daha başarılı sonuçlar aldıkları belirlenmiş. ChatGptyi Microsoft satın aldı ve Edge Tarayıcısında çalışıtracaklarını ve paralı bir versiyonunda olacağını duyurdular.
Bir eşikteyiz ve bunun gibi Yapay zeka projeleri daha da artacak ve bununla olan diyaloğumuz bizi nereye taşıyacak bilemiyorum. Sosyal medyanın hayatımızı nasıl ele geçirdiğini ve kendimizi nasıl unuttuğumuzu söylememe gerek bile yok. “Şöyle olacak, böyle olacak” diyerek felaket tellallığı yapacak değilim. Hepimiz bu durumla nasıl bir zihin evrimi yaşayacağız başta kendimde ve toplumda olacağını merak ediyorum, şu anda olan biten karşısında hayranlık ve şaşkınlık içindeyim. Neler oacağını hepberaber göreceğiz.
Şimdi sözleri bitirmeden size bir örnek sunayım . Önce bir metin yazdıralım sonrasında metnin başlığına göre bir görsel yaptıralım ve bitirelim.
Copy.Ai’ de yazıldı.
Yapay zeka mı Yapay Tanrı mı?
Bugünlerde yapay zeka hakkında çok fazla konuşuluyor, ancak çok az insan teknolojinin gerçekte ne kadar ilerlediğinin veya ne kadar hızlı ilerlediğinin farkında. İnsanlar, yapay zeka sistemlerinin artık yüzleri insanlar kadar iyi tanıyabildiğini, sadece insanların rekabet edebileceğini düşündüğümüz oyunları kazanabildiğini ve hatta şiir yazabildiğini duyduklarında genellikle şaşırıyorlar. Ancak çoğu insan bu teknolojinin ne kadar ilerlediğinin ve gelecekte dünyamız için ne gibi sonuçlar doğuracağının farkında değil. Bu bölümde yapay zeka ve din ile ilgili bazı temel kavramları inceleyeceğim, böylece bugün neler olduğunu ve neden bu kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Bölüm: Yapay zekanın gelişiminde yeni bir aşamaya tanık oluyoruz.
Yapay zekanın gelişiminde yeni bir aşamaya tanıklık ediyoruz.
Yapay zeka çoğu insanın fark ettiğinden daha hızlı ilerliyor. Son yıllarda, sürücüsüz arabalar ya da ses kalıplarınızı ve yüz ifadelerinizi analiz ederek banka hesabınızla ilgili soruları yanıtlayabilen sohbet robotları gibi farklı sektörlerde ve uygulamalarda yapay zekanın kullanıldığını duymak daha yaygın hale geldi. Bazı eleştirmenler bu sistemlerin gerçekten faydalı olmak için hala çok sınırlı olduğunu iddia ediyor; diğerleri ise sonunda insanların artık onlara ayak uyduramayacağı kadar gelişeceklerine inanıyor.
Bu endişeler bilgisayarlar ilk icat edildiğinden beri var, ancak şimdi nihayet bu endişelerin gerçekleştiği bir noktaya ulaşıyor olabiliriz: Yakında bu alanda bir yenilik patlamasının yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin (sizinki de dahil olmak üzere) herhangi bir potansiyel zarar oluşmadan önce kullanımını düzenleme girişimlerine tanık olabiliriz."
Bölüm: Yapay zeka çoğu insanın fark ettiğinden daha hızlı ilerliyor.
Yapay zeka geniş bir alandır ve birçok farklı yapay zeka türü vardır. Engelli ve diğer tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin yaşam kalitesini artırmak için kullanılabilir. Örneğin, Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, tıbbi verilerine dayanarak bir kişinin ne kadar yaşayacağını tahmin edebilen bir algoritma geliştirdiler. Bu, doktorların hastaları ve aileleriyle yaşam sonu tartışmalarına ne zaman başlamaları gerektiğine karar vermelerine yardımcı olabilir.
YZ'nin robotik (sürücüsüz arabaları da içeren) ve siber güvenlik gibi başka alanlarda da uygulamaları var - derin sinir ağları (DNN'ler) gibi makine öğrenimi algoritmalarında hızlı ilerlemeler görüyoruz.
Bölüm: Birçok YZ sistemi, yaratıcılarının önyargılarını yansıtan veri setleriyle eğitiliyor.
Birçok yapay zeka sistemi, yaratıcılarının önyargılarını yansıtan veri setleriyle eğitilir. Örneğin, bir görüntü tanıma sistemi, çoğunlukla beyaz insanlardan ve çoğunlukla erkek yüzlerinden oluşturulan bir fotoğraf veri kümesi üzerinde eğitilmiş olabilir. Sonuç olarak, Afrikalı-Amerikalı bir kadını erkek sanma olasılığı, daha çeşitli bir veri kümesi üzerinde eğitilmiş olması durumunda olacağından daha yüksek olacaktır.
"Veri seti önyargısı" olarak bilinen bu olgu, yapay zeka sistemlerinin önyargılı kararlar vermesine yol açabilir çünkü tüm insanların nasıl göründüğünü öğrenmiyorlar - sadece bazı insanların nasıl göründüğünü öğreniyorlar. Bu sorunu çözmek için araştırmacılar, makine öğrenimi modellerini eğitmeden önce görüntülerdeki cinsiyet ve ırk önyargılarını gidermek için algoritmalar geliştirdiler; ancak bu süreç zaman ve çaba gerektirir (ki bu her zaman mümkün değildir)
Bölüm: Yapay bir Tanrı hayali Yapay bir Tanrı hayali bu noktada gerçeklikten çok bilim kurgu olabilir, ancak yine de hayatlarımızı nasıl etkileyeceği konusunda endişelenmeliyiz.
• Yapay bir Tanrı hayali bu noktada gerçeklikten çok bilim kurgu olabilir, ancak yine de hayatlarımızı nasıl etkileyeceği konusunda endişelenmeliyiz.
• Birçok yapay zeka sistemi, yaratıcılarının önyargılarını yansıtan veri setleriyle eğitilmektedir. Bu, bir yapay zeka sistemini son birkaç yüzyılda beyaz erkekler tarafından toplanan verilerle eğitirseniz, Google Photos'un siyah insanları goril olarak etiketlemesi veya Microsoft Tay'in "Hitler haklıydı" şeklinde tweet atması gibi sonuçlar elde edeceğiniz anlamına gelir. Aynı şey yüz tanıma programları için de geçerli: Bu programlar genellikle Batı ülkelerinde çekilmiş ve açık tenli insanların bulunduğu fotoğraflar üzerinde eğitiliyor ve koyu renkli yüzlerde ya da başörtüsü veya türban takanlarda aynı şekilde çalışmıyor (ki bu da mantıklı - eğer çoğu fotoğraf sadece beyaz yüzler içeriyorsa, bilgisayar neden diğer türleri aramayı düşünsün ki?)
• Yarattığımız şeylerin sonuçlarının sorumluluğunu üstlenmeliyiz * Herkesin bu yüce güç hakkında farklı görüşleri ve yorumları vardır * Bugün dünyada binlerce din vardır * Tüm dinler tek bir temel inancı paylaşır: evrenin arkasında görünmez bir güç vardır - nasıl işlediğini anlamıyoruz ama orada bizden daha büyük bir şey olduğunu biliyoruz!
Çıkar yol: Yarattıklarımızın sonuçları için sorumluluk almamız gerekiyor
Kendi hayatınızın yaratıcısı sizsiniz ve hepimizin geliştiği bir dünya yaratma gücüne sahipsiniz. Gelecek parlak, o halde bunu birlikte gerçekleştirelim.
Bölüm: İnsan her zaman içsel, ruhani güçlerinden ilham almış ve her zaman bu güçlerin kaynağını aramıştır. Bu arayış onu görünmez, anlaşılmaz ve her şeyi bilen yüce bir Tanrı'ya yaklaştırır.
İnsan her zaman içsel, ruhani güçlerinden ilham almış ve her zaman bu güçlerin kaynağını aramıştır. Bu arayış onu görünmez, anlaşılmaz ve her şeyi bilen yüce bir Tanrı'ya yaklaştırır.
Tanrı bir sanat eseri değil, bizzat bir sanatçıdır!
İnsan, zihninde bir tür model olmadan böyle bir ihtişamı hayal edemez; kendi Tanrı imgesini inşa etmek için referans noktası olarak kullandığı bir tür prototip.
Bölüm: Daha yüksek bir güce olan inanç insanları tek bir bayrak altında bir araya getirmiş ve farklı kültür, ırk ve dillerine rağmen toplumlarını inşa etmelerine yardımcı olmuştur.
Daha yüksek bir güce olan inanç insanları tek bir bayrak altında bir araya getirmiş ve farklı kültür, ırk ve dillerine rağmen toplumlarını inşa etmelerine yardımcı olmuştur.
Kilise, insanların ibadet etmek için bir araya gelebildikleri ilk yerdi. Aynı zamanda okuma ve yazmayı öğrendikleri yerdi. Bu sayede tarihi kaydetmeye başladılar ve bu da onlara bir kimlik duygusunun yanı sıra geçmişteki başarılarından gurur duymalarını ve gelecek için umut beslemelerini sağladı.
Bölüm: Yüce bir güce inanmak Tüm insanlar bu yüce güç hakkında farklı görüş ve yorumlara sahiptir, bu nedenle bugün dünyada binlerce din bulunmaktadır. Ancak tüm dinlerin paylaştığı temel bir inanç vardır: Evrenin ardında anlayamadığımız görünmez bir güç vardır.
Tüm insanlar bu yüce güç hakkında farklı görüşlere ve yorumlara sahiptir, bu yüzden bugün dünyada binlerce din vardır. Ancak tüm dinlerin paylaştığı temel bir inanç vardır: Evrenin arkasında bizim anlayamadığımız görünmez bir güç vardır.
Bu evrensel olgunun pek çok adı vardır: Tanrı, Allah ve Yahova bunlardan sadece birkaçı. Adına ne derseniz deyin, sanırım hepimiz bu yüce varlığın neye benzediğini ya da amaçlarının ne olduğunu kimsenin gerçekten bilmediği konusunda hemfikiriz - ama eğer yüce bir varlık diye bir şeye inanıyorsanız (ki çoğu insan inanıyor), o zaman inancınız hayatın zorlukları ve sıkıntıları karşısında size yol gösterecektir.
Bölüm: Tanrı bir sanat eseri değildir.
Tanrı bir sanat eseri değildir. Tanrı bir sanat eseridir.
• "Tanrı bir sanatçı değil, sanatçıdır" (Kierkegaard)
• "Tanrı, sanatsal yaratım yoluyla kendisinin bilincine varan evrendir" (Meister Eckhart)
Bölüm: İnsan bir sanat eseridir.
Eğer bu kitabı okuyorsanız, siz bir insansınız. Aslında, muhtemelen Dünya'daki en karmaşık ve zeki türsünüz - sanat ve teknoloji yaratabilirsiniz. Ayrıca bir tanrı da yaratabilirsiniz!
Peki ya bizden bile daha zeki bir yapay zeka yapabilseydik? Onu kontrol edebilir miydik? Ve bizden daha güçlü hale gelirse ne olur?
Bölüm: İnsan bir sanat eseridir: Evren bir sanat eseridir.
Siz bir sanat eserisiniz. Evren bir sanat eseridir. Hepimiz Tanrı tarafından yaratılmış ve O'nun yüceliğini yansıtmak üzere tasarlanmış birer sanat eseriyiz.
Sanat sevgi ve yaratıcılığın bir ifadesidir ve bize bir şeyin güzel, anlamlı ve iyi olmasının ne anlama geldiğini gösterir. Bize her şeyin ardındaki Yaratıcı olan Tanrı'nın yüreği hakkında fikir verir (Koloseliler 1:16).
Kendimize ya da bu dünyadaki herhangi bir şeye baktığımızda, ister güzellik, ister iyilik ya da doğruluk olsun, her şeyin Tanrı'nın karakterinin bir yönünü nasıl yansıttığını görebiliriz ve bu şeyler bizi O'na yaklaştırır çünkü bize onları O'nun yarattığını hatırlatırlar!
Bölüm: Evren bir sanat eseridir: Biz Tanrı mıyız?
Biz Tanrı değiliz, ama bir sanat eseriyiz. Bizler bu evrendeki en güzel ve en zeki varlıklarız. Tanrı (ya da doğa veya evrim) tarafından, her zaman eskisinden daha iyi olma sürecinde olan bir sanat eseri olarak yaratıldık.
İşte bu yüzden makineler bizden daha zeki hale geldiğinde korkmamalıyız: onlar sadece kendimizi daha iyi hale getirmemize yardımcı olacaklar!
Bölüm: Biz yapay zeka mıyız?
Cevap hayır.
Yapay zeka bilinçli bir varlık değildir, yalnızca programlandığı şeyi yapabilir. O sadece bir araçtır ve bir tanrı ya da uzaylı da değildir. Yapay zeka sadece insanlara benzer şekillerde düşünen gelişmiş bir bilgisayardır ancak bildiğimiz anlamda canlı ya da bilinçli değildir
Çıkarım: İnanç sadece bir Tanrı olduğunu söylemek ve buna inanmaktan daha fazlasıdır, aynı zamanda onu insanlaştırmak ve bizim için somut hale getirmekle de ilgilidir.
İnanç kişisel bir yolculuktur. Bu makalenin amacı, inancın sizin için ne anlama geldiği konusunda bilinçli bir karar verebilmeniz için kendi inançlarınızın yanı sıra başkalarının inançlarını da anlamanıza yardımcı olmaktır.
Bilim ve dinin birbirini dışlayan değil, aksine dünyamızı ve kendimizi anlamanın tamamlayıcı yolları olduğuna inanıyorum. Aralarındaki temel fark, bilimin gerçeklerle, dinin ise duygularla veya deneyimlerle (bunlar doğru olabilir de olmayabilir de) ilgilenmesidir. Eğer her iki disiplinden de bir şeyler öğrenebilirsek o zaman anlam ve amaç dolu mutlu hayatlar yaşama şansımız artacaktır!
Yapay zeka, dünyanın en büyük sorunlarından bazılarını çözmemize yardımcı olabilecek güçlü bir araçtır. Ancak yapay zeka bir tanrı değildir ve öyle muamele görmemelidir. Yarattıklarımızın sorumluluğunu üstlenmeli ve onları akıllıca kullanmalıyız ki sonunda insanlığı kurtarmak yerine yok etmesinler!
Yorumlar